top of page

FRÅN ÖDE STRÄNDER TILL FOLKFEST

Hosjö Open genomfördes första gången 2005 och pågick varje år fram till 2016. Efter två års uppehåll gjorde turneringen bejublad comeback 2019 innan pandemin tvingade folkfesten till ännu ett avbrott.

2019.jpg

2019 – DET ÄR VISST NÅN SOM ÄR TILLBAKA

Ryktet om Hosjö Opens död visade sig vara starkt överdrivet. Återkomsten efter två års bortavaro blev en formidabel succé.

Hosjö Opens styrelse hade fått slut på bränsle, lagen svek och magin var borta. Det var oundvikligt, 2017-års turnering ställdes in. Ett år senare var fortfarande inte energin tillbaka. Tre års vila fick dock räcka, 2019 var Hosjö Open tillbaka – med besked!


Aldrig har väderprognosen varit dystrare än inför Hosjö Opens återkomst. Kylan och regnet höll Malmköping i ett järngrepp och 2019 såg ut att bli en blöt historia. Men på fredagskvällen sprack himlen upp och lördagen levererade ett högklassigt Hosjö Open-väder.


27 lag hade anmält sig till återkomsten, 16 i herrklassen, fem i damklassen och sex i den helt nya företagsklassen. I den sistnämnda gruppen bjöd Malmköpings Alpina Skidklubb och Edlunds Bygg & Kakel på hög kreativitet men något bristande volleybollkunskaper. Övriga fyra lag i gruppen avancerade till semifinal och till slut kunde Stockholms Åkeri titulera sig företagsklassens första vinnare efter en rysarfinal mot Flens Sport & Hälsa.

Noterbart i företagsklassen är att Edlunds Bygg & Kakel kom till spel med Östen Edlund, 77 år. Ett präktigt nytt åldersrekord i Hosjö Open. Därmed är ribban lagd inför framtida turneringar. Vi siktar på ett renodlat PRO-lag nästa år.

I damklassen var Crosfitorna och Kjamis det enda laget från gruppspelet som inte fick följa med till slutspel. Semifinalerna blev två riktigt jämna tillställningar där Pocahontas och 90-talets bästa drog de längsta stråna, om än knappt, mot Bitterfi**orna respektive Katrineflen. Finalen däremot blev en defilering för Katrineholmslaget Pocahontas som därmed tog hem titeln i första Hosjö Open-starten.

I herrklassen hade fyra lag seedats inför turneringen. Det visade sig vara rättmätigt då tre av lagen avancerade till semifinal på imponerande sätt. P12:or i toppform, Borgs Avkommor och Chanslösa vann sina grupper utan poängtapp. Det fjärde seedade laget Loongas Änglar, det kanske mest meriterade laget någonsin i Hosjö Open, åkte överraskande ut redan i kvartsfinalen.

Det blev till slut 2016-års silver- och bronsmedaljörer som tog sig till final. Där var P12:orna klassen bättre än Borgs Avkommor och tog en rättvis och efterlängtad seger.

Priset för bästa utklädnad fick Pistvakt (Malmköpings Alpina Skidklubb) som inte lämnade något åt slumpen när det gällde att gestalta gossarna i Svt:s kultserie. Limbotävlingen vanns för tredje året i rad (!) av Sara Andersson.

Vinnare Hosjö Open 2019:

Herr:

1. P12:or i toppform (Philip Woelms, Lucas Bengtsson och Adam Zetterström)
2. Borgs Avkommor (Tobias Nilsson-Lindström, Albin Borg och Michael Olsson)
3. Chanslösa (Manuel Walter, William Walter, Jesper Hindersson och Lennart Johansson)

Dam: 
1. Pocahontas (Sandra Pettersson, Ida Roos och Lina Roos)
2. 90-talets bästa (Alexandra Henriksson, Michelle Gabrielsson, Michaela Savela och Frida Johansson)
3. Bitterfi**orna (Lina Lindfors, Maria Cronström, Anna Pekkari och Amalia Edlund)

Företag:
1. Stockholms Åkeri (Mikael Johansson, Alexander Lundin, Cristoffer Larsson och Elin Franzell)
2. Flens Sport & Hälsa (Andreas Eriksson, Magnus Karlsson, Lukas Karlsson och Mattias Johansson)
3. Tjeders (Totte Ericsson, Andreas Ek, Dan Svedling och Peter Johansson)

Bästa klädsel:

 • Pistvakt (Jon Philipson, Anders Jonsson, Magnus Holmen, Stefan Blomqvist, Marcus Blomqvist och Henrik Thordin)


Limbotävlingen:

 • Sara Andersson (70 centimeter)

2016_edited.jpg

2016 – ETT TIDSFÖRDRIV ATT DÖ FÖR

Vädrets makter var med oss, publiken slöt upp och en 25-årig Malmköpingspöjk skrev historia. Hosjö Open levererade med andra ord som vanligt! För tolfte året i rad fick de morgontrötta campinggästerna i Malmköping ett abrupt uppvaknande när det ena kreativa beachvolleybollaget efter det andra intog Hosjöbadet. Diverse interner, apor, mentalpatienter och munkar såg tillsammans med ljuv musik till att pumpa upp stämningen.

Inte mindre än 24 herrlag hade anmält sig och hade delats upp i sex grupper. För lagen gällde det att vinna sin grupp eller sämst bli någon av de tre bästa tvåorna för att ta sig till slutspel. Turneringens två första matcher skulle visa sig vara två tydliga markörer för var det hela skulle sluta.

2015-års vinnande lag, Two Swedes and a German, hade bytt namn till Fantastic Three och även bytt ut lagmedlemmen Simon Zetterström mot tvåfaldiga mästaren Hampus Nordling. Det på pappret urstarka laget gjorde processen kort med premiärmotståndarna 0157 som endast lyckades plocka två poäng i matchen.

Bronsmedaljörerna från 2015, Strandsatta, som bestod av Tobias Nilsson-Lindström, Victor Nilsson och Michael Olsson var tillbaka i år under namnet Glidarna. Och gled var precis vad de gjorde genom första matchen mot Farmlip, även här skrevs segersiffrorna till 15-2.

Glidarna fick svettas mer i sina två andra matcher, 15-12 mot Björnligan och 15-13 mot Flenkan Turles, men slutspelsplatsen var aldrig hotad. Fantastic Three bjöd på det mest imponerande gruppspelet något lag någonsin stått för poängmässigt i Hosjö Opens historia. 15-2, 15-1, 15-2 är ett smått sanslöst facit för favoriterna.

Förutom de två tidigare nämnda lagen imponerade 2015-års silvermedaljörer P12 samt de två rutinerade lagen Röda Tråden och Highlanders i gruppspelet. Väl i slutspelet var det Highlanders som fick ge sig i kvarten, övriga fyra lag vidare till semi. Om kvartsfinalerna var relativt ojämna tillställningar blev fortsättningen motsatsen. Fantastic Three och Glidarna fick kämpa hårt för sina finalplatser och även finalen blev en tajt historia där till slut favoriterna Fantastic Three höll för trycket och 25-årige Hampus Nordling blev därmed första spelare med tre Hosjö Open-titlar.

På damsidan gjorde sex lag upp och alla lag var garanterade en plats i slutspelet. Gruppvinnarna fick dock en direktplats till semifinal. Precis som på herrsidan var det vinnarna av de två inledande matcherna som skulle visa sig vara dagens starkaste lag.

Bad Pudels, bestående av Klaudia Kuska, Klara Thepper och Frida Johansson, avfärdade Fit Fab med hela 15-4 och Twinsen vars lagmedlemmar var de två tvillingparen Elin Rombing och Gabriella Rombing samt Kristin Hansson och Hanna Hansson, vann över Hole in One med 15-12.

Premiärsegrarna satte som sagt an tonen och de bägge segrande lagen vann till slut sina grupper och fick mötas i en betydelselös gruppfinal för att få matchning inför semifinalerna. Bad Pudels vann prestigemötet klart och skaffade sig ett psykologiskt övertag.

I semifinalerna fick Twinsen återigen möta Hole in One och även denna gång gick de segrande ur striden. Bad Pudels hade inga större problem med att avfärda Tre Apor i sin semifinal och det var således återigen dags för Bad Pudels och Twinsen att göra upp, denna gång med betydligt med i potten.

Om det var det psykologiska övertaget eller inte är oklart, med Pad Pudels var numret större även i finalen och betvingade Twinsen med trygga 21-15.


När det gällde kreativiteten prisades den ständigt återkommande familjen, som i år titulerade sig Cry Family. Sebastian Rombing, Jimmy Nygren och Michael Afrem fick priset för sina genomarbetade matchkläder som slog an på mamma, pappa, barn på ett briljant sätt. I den populära limbotävlingen var Sara Andersson tillbaka och visade ännu en gång att hennes vighet är svårslagen.

Vinnare Hosjö Open 2016:

Herr:

1. Fantastic Three (Hampus Nordling, Adam Wallström, och Lewin Krause)
2. Glidarna (Tobias Nilsson-Lindström, Victor Nilsson och Michael Olsson)
3. P12:or i kostymer (Philip Woelms, Lucas Bengtsson och Adam Zetterström)

Dam: 
1. Bad Pudels (Klaudia Kuska, Klara Thepper och Frida Johansson)
2. Twinsen (Elin Rombing, Gabriella Rombing, Kristin Hansson och Hanna Hansson)
3. Tre Apor (Sandra Wallström, Emma Lundholm, Ida Lundholm och Sarah Graa Tollén)


Bästa klädsel:

 • Cry Family (Sebastian Rombing, Jimmy Nygren och Michael Afrem)


Limbotävlingen:

 • Sara Andersson (66 centimeter)

2014historik.jpg

2015 – EN HIMMELSK DROG

Ett väder som var för bra för att vara sant och en folkfest utan dess like. Tioårsjubileet av Hosjö Open blev som en detonation av liv, lust och eufori.


Det hade regnat i fem dagar, molnen hade knappt släppt igenom en solstråle och sommarkänslan var som bortblåst. Men så blev det lördag och molnen skingrade sig. Inte droppe regn föll under Hosjö Opens tioårsjubiluem som blev ännu en i raden av svettiga turneringar.

Året 2015 kommer för alltid vara året då Hosjö Open firade 10 år i stålande sol tillsammans med osannolikt mycket folk vid Hosjöbadet. Alla var där och gjorde jubileet till en folkfest vi aldrig ska glömma. Det började med att laget Jönssonligan för guldfeber gjorde entré med båt från andra sidan Hosjön. Sedan droppade det ena färgglada laget efter det andra in. Vid 9-tiden slogs de första bollarna över nät och Hosjö Open 2015 var igång.


På herrsidan hade fyra lag kvalat sig in till turneringen på fredagen. Att det är skillnad på kval och huvudturnering fick de dock erfara, det blev stopp i gruppspelet för att fyra kvallagen. Bättre gick det för de toppseedade lagen. Fem av de sex seedade lagen gick vidare till kvartsfinal, det var bara Outlaws som snubblade i gruppspelet.

Mest av allt imponerade 2014-års bronslag, Two swedes and a german, tillsammans med överraskningslaget P12:or i pyjamas. De bägge lagen släppte minst poäng i sina matcher i gruppspelet och stormade vidare i slutspelet. Fjolårsfinalisterna Pajas, tidigare kända som Grabbarna, såg länge ut att återigen knipa en finalplats. Men de föll till slut i såväl semi som bronsmatch. Istället blev det helt rättmätigt en final mellan Malmköpingslagen Two swedes and a german och P12:or i pyjamas. Efter en jämn inledning så segade sig Two swedes and a german ifrån och kunde till slut avgöra på den femte matchbollen efter ett tappert slit av P12:orna. Efter ett silver och ett brons kunde så guldet äntligen inkasseras för trion i vinnarlaget.

På damsidan blev utvecklingen i mångt och mycket det samma som på herrsidan. Favoriterna, de seedade lagen, la till tre fjärdedelar beslag på semifinalplatserna. Ski-lls var det av de seedade lagen som föll på målsnöret och missade slutspel. De regerande mästarinnorna El Toro, som 2014 hette The Avengers, imponerade mest och gick som tåget i gruppspelet. Det blev dock ingen final för tjurarna som fick nöja sig med bronset. I stället gjorde även på damsidan två Malmköpingspräglade lag upp om titeln. Hulkens Gudinnor tog tidigt kommandot mot All In, men de sistnämnda vägrade ge sig och såg till att det blev en rysare. På grund av en arrangörsmiss spelades damfinalen bara till 15 och det var Hulkens Gudinnor som till slut kunde avgöra och knipa guldet med minsta möjliga marginal.


Lika stor succé som beachvolleybollen blev Limbotävlingen. Deltagarna radade upp sig i ett långt led för att dansa under ribban i pausen mellan grupp- och slutspelet. Till publikens stora glädje sänktes ribban till under 70 centimeter och det var stor underhållning när Sandra Brännman och Sara Andersson duellerade. Domarna utsåg slutligen båda två till segare på 68 centimeter då ingen klarade 65 centimeter trots flera försök.

Morrans Minioner och Krauses Änglar vann utklädnadstävlingen i stenhård konkurrens. Aldrig tidigare har det varit så svårt för domarna att utse vinnarna.

Vad som däremot inte var svårt alls var att känna tacksamhet över hur mycket glädje som trängdes vid planerna vid Hosjöbadet. Det var en sanslös urladdning av positiv energi som fortsatte kvällen och natten igenom. Jona & The Flood stod för briljant livemusik på en After Beach-fest som lockade över 600 besökare. Nikolas Kanting och Beat This fick dansgolvet (eller lergolvet om man så vill) att gunga tills klockan slog 02.00. Det blev helt enkelt en magisk dag, kväll och natt. Igen. Vi tröttnar aldrig på det.


Vinnare Hosjö Open 2015:

Herr:

1. Two swedes and a german (Adam Wallström, Simon Zetterström och Lewin Krause)
2. P12:or i pyjamas (Philip Woelms, Lucas Bengtsson och Adam Zetterström)
3. Strandsatta (Tobias Nilsson-Lindström, Victor Nilsson och Michael Olsson)


Dam: 

1. Hulkens Gudinnor (Mathilda Hammarin, Louise Petré, Ida Sandeberg och Elin Rombing)
2. All In (Amalia Stjernlöf, Lina Scheikl, Daniella Andersson och Marcela Carolina Garcia)
3. El Toro (Rebecca Henriksson, Michelle Gabrielsson, Fanny Ekström och Tove Andersson)


Bästa klädsel:

 • Morrans Minioner (Beatrice Heimann, Hanna Johansson Berg, Evelina Wacklin, Sandra Wallström och Ellinor Brink)

 • Krauses Änglar (Jonah Krause, Carl Toll och Fredrik Enbuske)


Limbotävlingen:

 • Sandra Brännman och Sara Andersson (68 centimeter)

2013historik.jpg

2014 – STORT LIV

En gång är ingen gång, två gånger är en vana och tio gånger är snudd på en hel evighet. Hosjö Open nådde år 2014 en milstolpe och gjorde det med rosor på kinden och solsken i blick.


Det är lätt att bli nostalgisk när man som arrangör låter tankarna färdas tillbaka till en molnig och sval sommardag i Malmköping, augusti 2005. Vattnet i Hosjön låg stilla den här dagen, precis som så många av de tidigare bortregnade sommardagar detta år.

Inga kallsupar togs i det algblommiga vattnet, inga barnfötter sprang längs den korta sandstranden och inga handdukar låg strategiskt utlagda för att hamna i solens strålar på den sluttande gräsytan. Solen låg gömd bakom den jämngrå molnridån och soldyrkarna satt hemma och letade sista-minuten-resor till Playa de Ingles med en burk Prozac inom en armlängds avstånd.

Fjärran misstron och mörkret spirade dock hoppet. På platån, med utsikt över den folktomma stranden, föddes någonting nytt. Inte många var på plats för att skåda Hosjö Opens tillkomst. Endast fem lag och lika många åskådare kan slå sig för brösten och stolt säga att de bevittnade den första turneringen. Precis som Tidningen Folkets utsände, Henrik Holmberg.

När man tio år senare låter blicken svepa över folkhavet som trängs framför de två planerna blir man oundvikligen stolt. När man ser jublande glada spelare uppklädda i fantastiskt kreativa matchkläderna blir man varm i hjärtat. När glädjen, gemenskapen och givandet med all tänkbar tydlighet får spelet att bli sekundärt, då känns det som att alla ideella timmar har betalat av sig. När det för en stund känns som att man förflyttats till en karneval i Rio, då vet man att det vi sa den där augustidagen 2005 var helt rätt. ”Detta ska bli en tradition, vi ska hålla på i minst tio år”.


Den 12 juli 2014 nådde vi vårt mål. Turneringen, folkfesten, festivalen, kalla det va du vill, firade tio år i ett väder som beställt för ett jubileum. De 36 lagen kom uppklädda till tänderna och publiken kom i drivor. Det blev ett jubileum att minnas.

Spelmässigt kommer den tionde turneringen bli ihågkommen som året då favoriterna föll och de utsocknes kom till byn och stal showen. Visserligen inleddes turneringen med att de regerande mästarna på såväl herr- som damsidan, Loongas Änglar och Big Mama, vann sina öppningsmatcher i utklassningsstil. Tätt följt av segrar för fjolårstvåorna, Two swedes and a german och All In.

Big Mama fortsatte att imponera i gruppspelet, men på herrsidan stod det snart klart att det fanns andra lag som imponerade klart mer än Loongas Änglar. Pelles Krigare, Family Guys och Sacre Blue gick fram som ångvältar i gruppspelet medan Loongas Änglar gick vidare till kvartsfinal med ett nödrop med sin andraplats. På damsidan visade Lucifers Godesses och DFK Gigants framfötterna mest tillsammans med fjolårsvinnarna.

Noterbart från gruppspelet är även att Grabbarna Grus, med tre tvärhand höga spelare med bakrus, chockade alla närvarande med att ta två segrar och därmed nästan ta sig till slutspel. Att kvallaget Vem vill bli minionär? vann sin grupp som tog sig vidare till kvartsfinal och att förra årets tvåa på damsidan, All In, inte lyckades med den bedriften.


I en av de två första av herrarnas kvartsfinaler var det adjö för de regerande mästarna Loongas Änglar. Family Guys vann relativt säkert och fick sällskap av Pelles Krigare, Die Lederhosens och Two swedes and a german. I semifinalerna var det sedan ingen diskussion, Family Guys och Pellers Krigare vann komfortabelt och få kunde säga annat än att de två lag som hade imponerat mest under dagen stod i final.

På damsidan var det jämnare. The Avengers, som tog den sista platsen till slutspel, skickade ut de regerande mästarna Big Mama med 15-12. Finalmotståndare blev DFK Gigants som vann en rysare mot Lucifers Godesses med 17-15. En bitter semifinalförlust för de sistnämnde för andra året i rad. För The Avengers innebar finalplatsen en chans till revansch mot DFK Gigants som man förlorat en het match mot i gruppen.

Two swedes and a german vann herrarnas bronsmatch mot Die Lederhosens. Det innebar att de förstnämnda fick med sig en medalj från Hosjö Open för andra året i rad medan Die Lederhosens misslyckades med att ta sitt tredje raka brons. Lucifers Godesses tog brons efter en seger mot Big Mama som fick se sig nedputtade från pallen.


Finalerna fick två helt skilda ansikten. På damsidan tog The Avengers en gruvlig revansch på DFK Gigants genom att vinna med uklassningssiffrorna 21-8 i en bra match. På herrsidan bjöds publiken långa stunder på propagandaspel av två högklassiga lag. Varken Family Guys eller Pelles Krigare praktiserar fingerslag över nät i annat än undantagsfall. Istället bjöd de på ett delikat och genomtänkt passningsspel och smaschar hårda som Chuck Norris. Lagen följdes länge åt, men strax efter sidbytet tog Family Guys befälet och släppte aldrig taget. Två välförtjänta segrare, bägge från Eskilstuna, kunde till slut gemensamt lyfta pokalen.

I den återupplivade Crazy Jump-tävlingen kastade sig fem orädda deltagare ut från fem meter framför fullsatta bryggor. Emil Skogsberg röstades fram som vinnare genom att dra ner stort jubel med  två och en halv framåtvolt med oklanderligt magplask.


Premiären av Limbotävlingen blev en stor succé där ett 10-tal deltagare till publiken stora jubel dansade under ribban. Det blev till slut en duell mellan David Enbuske och Isadora Freberg där den sistnämnda stod som segrare när hon ensam klarade 75 centimeter.


Pris för bästa matchkläder fick Greger Pojkar, som kom klädda som Greger i Nilecity samt ett gäng brandmän, samt Grown Ups som återigen la ner stor energi för att se ut som föråldrade farbröder.


Slutligen, arrangörernas betyg på Hosjö Open 2014 och alla inblandade: OMFG!


Vinnare Hosjö Open 2014:

Herr:

 1. Family Guys (Emil Markström, Hampus Lundin, Rickard Oldberg och Robin Oldberg)

 2. Pelles Krigare (Pelle Andersson, Joakim Andersson och Stefan Johansson)

 3. Two swedes and a german (Lewin Krause, Adam Wallström och Simon Zetterström)


Dam:

 1. The Avengers (Rebecca Henriksson, Emelie Lundberg och Louise Haavisto)

 2. DFK Gigants (Sandra Lifvakt, Matilda Ekström, Isadora Freberg och Sabina Rundlöf)

 3. Lucifers Godesses (Matilda Hammarin, Louise Petré och Ida Sandeberg)


Bästa klädsel:

 • Gregers Pojkar (Edwin Palm, Felix Eriksson, Rickard Gustavsson

 • Grown Ups (Sebastian Rombing, Jimmy Nygren, Wilhelm Sjöstrand och Michael Afrem)


Crazy Jump:

 • Emil Skogsberg (två och en halv framåtvolt med magplask)


Limbotävlingen:

 • Isadora Freberg (75 cm)

HosjöOpen2013.jpg

2013 – I DRÖMMARNAS LAND

Det var sommarens finaste dag, det var publikrekord, det var en folkfest av sällan skådat slag. Det var Hosjö Open 2013!


När detta skrivs har det gått två dygn sedan den sista bollen slogs i 2013-års Hosjö Open. Ännu är det svårt att hitta de rätta orden. Efter månader av hårt arbete är det crescendon likt dessa som gör det värt allt jobb. Och som gör oss arrangörer saliga.


Låt oss nu försöka sammanfatta. Intresset för Hosjö Open exploderade inför denna turnering. När sista anmälningsdagen var passerad hade 45 lag anmält sig. Hade vi fortsatt ta emot anmälningar ett par dagar till hade vi sprängt 50-gränsen. Det gjorde att turneringen startade redan på fredagen. En ljuvligt ljummen fredagskväll fylldes med kvalspel vid Hosjöbadet där tolv lag gjorde upp om tre platser i huvudturneringen.


När det väl var dags för huvudturneringen var vädergudarna på sitt allra bästa humör. Himlen var klarblå från morgon till kväll och det strålande vädret lockade storpublik. Uppskattningsvis 700-800 personer betraktade när de 36 lagen gjorde upp.

Det bjöds som vanligt på ståndaktiga entréer där bland annat tomten skjutsade in ett julklätt damlag i nercabbad bil. Matchkläderna höll högsta kvalité och bestod av allt i från tv-spelsskrud och två lag hämtade från den grekiska antiken till ambitiösa kroppsmålningar och indianer.

På planerna bjöds det stundtals högklassiga matcher och nivån på spelet tycks ha tagit ett kliv upp till 2013-års turnering. Efter ett sprakande gruppspel var det många lag som såg starka ut och ovissheten var stor inför vilka lag som skulle få lyfta pokalen.


På damsidan var det tre lag som stack ut, All in, Hercules Goddesses och Team VKV. Trion vann alla sina matcher och gjorde det på ett imponerande sätt. Det fjärde laget som gick vidare till semifinal var Beilebers. De regerande mästarinnorna, PEAK Ladies, vann två av sina gruppspelsmatcher men det räckte inte för att knipa en semifinalplats.

I slutspelet besegrade Team VKV enkelt Beilibers (15-7) och tog sig till final. Där fick de möta All in som vann en rysare mot Hercules Goddesses (20-18). I matchen om tredje pris stod Beilebers för en imponerande vändning när de hämtade upp underläge 12-14 och vann med 16-14. Finalen blev dock en mer ensidig affär. Team VKV drog snabbt ifrån och vann till slut med hela 15-3 över All in och tog rättmätigt hem titeln efter fem övertygande segrar.

På herrsidan blev gruppspelet som vanligt en rysare när 24 lag slogs om åtta platser i slutspelet. De regerande mästarna Family Guys imponerade och vann sina tre matcher enkelt, precis som Ska du ha en stänkare Harry. Kvallaget 112 Ainastod också för ett imponerande gruppspel med tre segrar och dessa lag fick sällskap av de forna vinnarlagen Grabbarna, Mount Turk och Loongas Änglar som alla vann sina grupper. Det rutinerade laget Die Lederhosens och Flenstrion Too Too Train blev de två bästa tvåorna, precis före lag som Chanslösa och Sacre Blue som därmed hade gjort sitt i årets turnering.

Tre av kvartsfinalerna blev relativt jämna historier. Mount Turk föll i mästarmötet med Loongas Änglar med 12-15, Ska du ha en stänkare fick se sig besegrade av Die Lederhosens (10-15) och regerande mästarna Family Guys förlorade överraskande mot 112 Aina med 11-15. I den fjärde kvarten körde Grabbarna över Too Too Train med 15-6. Vilka två lag som sedan skulle till final stod klart relativt snart i semifinalerna. Loongas Änglar och 112 Aina var snäppet starkare än sina motståndare. Grabbarna och Die Lederhosens fick istället göra upp om bronspengen som de senare knep övertygande.

I finalen skrevs det sedan historia. 112 Aina hade gjort en enastående insats genom att vinna fyra matcher i kvalet och följt upp det med fem segrar i huvudturneringen. Men i finalen tog det tvärstopp. Loongas Änglar, anförda av turneringens främsta spelare Hampus Nordling, var det bättre laget från början till slut. Segern med 15-6 gör att Hampus Nordling och Emil Sjöstrand är de två först spelarna som vinner titeln för andra gången i Hosjö Opens historia.

Vinnare av bästa klädsel utsågs av kläddesignern Andreas Eklöf. Han föll för Die Lederhosens på herrsidan och SlamDunkLadies på damsidan.


Efter turneringen stundade After Beach vid Parken. Mellan 600 och 650 personer kom för att lyssna till liveakterna Jona & The Flood och Sophie Hanson samt dansa till Nanini och Beat This. Liveartisterna bjöd på framträdanden som rosades av en lyrisk publik och DJ-insatserna fick besökarna att dansa fram till småtimmarna. En sprakande avslutning på en magisk dag.


Sammanfattningsvis var Hosjö Open 2013 den största succén i turneringens historia. Vädret i kombination med antalet lag, publiktillströmningen och stämningen gör att vi arrangörer inte kan vara något annat än lyriska. Vi vill passa på att rikta ett stort tack till alla sponsorer, alla spelare, all publik och framför allt alla volontärer. Aldrig tidigare har så många frivilliga hjälpt till med att göra folkfesten möjlig. Ni är guld värda!

Nu samlar vi krafter för nästa års tioårsjubileum!

All kärlek!


Vinnare Hosjö Open 2011:


Herr:

 1. Loongas Änglar (Hampus Nordling, Emil Sjöstrand och Joel Larsson)

 2. 112 AINA (Lewin Krause, Adam Wallström och Simon Zetterström)

 3. Die Lederhosens (Peter Frisk, Micke Carlsson, Håkan Pettersson och Juha Forsman)


Dam:

 1. Team VKV (Sabina Magnusson, Sandra Strömberg, Louise Strömberg och Alexandra Kurucz)

 2. All in (Alexandra Henriksson, Amalia Sjernlöf, Lina Scheikl, Lina Mathisen och Justyna Komajda)

 3. Beilebers (Rebecca Henriksson, Rebecka Lindberg, Louise Haavisto, Tove Andersson och Michelle Gabrielsson)


Bästa klädsel:

 • SlamDunkLadies (Madelene Carlsson, Malin Flagstad och Sofia Westerlind) och

 • Die Lederhosens (Peter Frisk, Micke Carlsson, Håkan Pettersson och Juha Forsman)

HosjöOpen2012.jpg

2012 – ETT SÄLLSYNT EXEMPLAR

Så kom det så till slut, regnet under Hosjö Open. Men lagen kom, publiken stannade och folkfesten stod pall. Turneringen bjöd på nya vinnare och After Beach bröt ny mark.

De första timmarna sken solen och det såg ut att bli ännu en succé vädermässigt. Men saker och ting skulle ändra sig. Det har kommit några droppar från mörka moln under tidigare års turneringar, men det var först år 2012 som det rejäla regnandet drog in över Hosjö Open.

Skurarna kom och gick och varierade i storlek. Men publiken stannade i stora drag kvar. Ett tecken på att Hosjö Open nu är stort nog för att skaka av sig ett oväder. Arrangörerna vände således regnet till att bli en positiv erfarenhet.

Under tiden solen väl sken över Hosjöstranden ramlade lag efter lag in i briljanta utstyrslar. Kreativitetsnivån fortsätter utan tvekan att stiga i takt med att intresset för Hosjö Open ökar. På plats var Jönssonligan, Sällskapsresande, Family Guys, Sandies från Grease, pirater, pandor, piloter och många fler fantasifulla gestalter. Bäst uppklädda av dem alla var enligt juryn Kamratsällskapet Ulf i sina 70-talsinspirerade kläder, peruker, mustascher och pannband.

När det kom till själva spelet blev Hosjö Open 2012 en turnering då trender bröts. I herrklassen har titeln alltid bärgats av lag med en eller flera Malmköpingsbor. Detta år gick segern för första gången till lag utifrån. Men låt oss ta det hela från början.

De rutinerade och seedade lagen började alla på ett imponerande sätt. Regerande mästarna Loongas Änglar tog två säkra segrar precis som tvåan, trean och fyran från i fjol, Cry Babies, De Hänsynslösa och Mount Turk. När det sedan gällde pallade förvånande nog dock ingen ur kvartetten pressen. Loongas Änglar och Mount Turk missade slutspel med minsta möjliga marginal och Cry Babies och De Hänsynslösa fick respass redan i kvartsfinalen.

De stora överraskningarna i herrklassen var de två debuterande lagen Family Guys och Pelle Propeller. De förstnämnda laget tog sista platsen till slutspel och väl där imponerade de stort. Pelles Propeller var en av gruppspelets dominanter men fick till slut ge sig mot Family Guys i finalen.

På damsidan stod de regerande mästarinnorna för en mindre smickrande historisk bedrift när de kammade noll i gruppspelet och kom sist i sin grupp. Samma sak gällde 2010-års segrare Powerpuffpinglorna. Mer imponerande var Pandavänner som under namnet Krigarna i fjol slutade tvåa. I år såg de ut att marschera mot segern när PEAK-Ladies satte stopp i semifinalen. Kungsörstjejerna gick sedan vidare och besegrade Baywatchbrudarna i finalen.

En sak är med andra ord sig lik efter 2012-års Hosjö Open. Ännu har inget lag, eller spelare, lyckats vinna titeln två gånger. Och som vanligt innebär beachvolleyboll- turneringen Hosjö Open en sällan skådad folkfest.


Festen fortsatte sedan vid Parken dit After Beach hade flyttat. Det innebar en utökning till två scener och dansgolv. Sincere Guitar (Christian Hagen och Johan Andersson) inledde med tre bejublade timmars gitarrspel och sång. Därefter tog Tenplayt över och levererade som vanligt publikfriande pop innan Beat This och DJ Mike Emilio satte punkt. Totalt kom runt 700 personer till After Beach-festen. Ett rejält rekord och ett tecken på att Hosjö Open dragningskraft är starkare än någonsin!


Vinnare Hosjö Open 2012:

Herr:

1. Family Guys: Rickard Oldberg, Hampus Lundin och Emil Markström.

2. Pelle Propeller: Paul Tuulosvuo, Nils Olofsson, Robin Johannesson, Hampus Lexfors och Jacob Haargaard Olsen.

3. Ska du ha en stänkare?: Mathias Larsson, Robin Andersson, Mathias Oscarsson, Rickard Åkerman och Adam Carlsson.


Dam:

1. PEAK-Ladies: Eva Järvenpää, Pernilla Karlsson, Karin C Jansson och Anna Lindström.

2. Baywatchbrudar: Jessica Dickfors, Jenny Salo, Emelie Olsson och Emma Göransson.

3. Pandavänner: Jenny Johansson, Emelie Lundberg och Erika Blomstrand.


Bästa klädsel:

Kamratsällskapet Ulf: Philip Linnskog, Henrik Lund, William Palm och Filip Göransson.


2011historik.jpg

2011 – VÄGEN TILL PARADISET

Vad gör man när superlativen tar slut? Jag antar att man använder dem igen. Hosjö Open 2011 var magiskt, fantastiskt, underbart. Det var året turneringen tog klivet in i en ny era och skrev in sin första och numera ständiga hedersmedlem.


Det finns mycket att berätta om vad som ledde fram till Hosjö Opens mest sprakande tillställning någonsin. Men hur man än vrider och vänder på månaderna av förberedelser så är det en mans uppoffringar som överglänser allt annat. Tommy ”Klova” Carlsson skulle hjälpa oss att gräva en ny plan. Det var vår vision för 2011 och ett arbete som planerades ta ett par dagar. Det blev inte riktigt så.


Redan under den första dagens grävande stod det klart att marken där planen skulle ligga var bebodd av stora stenar. Eller, det var vad vi trodde från början. Det visade sig vara berg. Ett arbete som alltså max skulle ta tre dagar tog nu istället tre veckor. Tommy ”Klova” Carlsson lät nämligen inte berget stoppa honom. Han lät hornen växa ut i pannan och med god hjälp av sin lärjunge Mikael Bylund bosatte han sig i hålet som en vecka innan turneringen såg ut som ett spår av ett förbiflygande bombplan. En vecka senare låg där en ny ljuvlig plan som gjorde turneringen till en sagolik succé.

Det arbete Tommy lagt ner på planen skulle Hosjö Open inte kunnat bekosta om vi så slog ihop alla våra överskott genom åren. Men det är framför allt Tommys tid, beslutsamhet och engagemang som gör Hosjö Open-teamet saliga. Tommy Carlsson äro från denna stund Hosjö Opens hedersmedlem, hjälte och skyddshelgon!

Turneringen då? Jo, det blev precis så sagolikt som vi drömt om. Vädret var, trots darriga prognoser, ljuvligt. Lagen var klädda i fantastiska matchkläder och ett prima festlynne på samma gång. Deltagarantalet räknades till över 130 stycken och bestod bland annat av landslagsstjärnan i fotboll Sebastian ”Bissen” Larsson och GUIF:s storstjärna Robin Andersson. Av dessa var den sistnämnda vassast med en kvartsfinalplats.

Regerande mästarna Mount Turk gick fram som en ångvält i herrklassens gruppspel och såg ut att defilera hem ännu en titel. Men i semifinalen tog det överraskande stop mot Loongas Änglar som efter en första plattmatch hittat rytmen som gav dem brons 2010. Nu var det deras år, i finalen bjöd visserligen Cry Babies upp till match, men Hampus Nordlings gäng var lite bättre när det gällde.

Turneringens stora överraskningar var dels Stolts Köttbullar som inte bara lyckades vinna en match utan två och gick till slutspel. Och så Waikiki Wave Warriors som trots sjukdomar under veckan innan turneringen lade beslag på tredjeplatsen. Noterbart är att trots att ett flertal lag från Eskilstuna och Flen bjöd upp till fajt var det tre Malmköpings- lag som stod på pallen när turneringen summerades. Traditionens makt är stor.

Från att året innan ha slagit rekord med fyra damlag exploderade intresset på damsidan till detta år. Inte mindre än 12 damlag gjorde upp om de fyra semifinalplatserna. I gruppspelet imponerade Pink Pirates med Rosemarie Engvall i spetsen samt systrarna Johanssons Krigarna mest. De vann alla matcher och gick in i slutspelet som favoriter.

Krigarna höll för trycket och avfärdade Loosers of Löfbergs i sin semifinal. Pink Pirates kunde dock inte upprepa sitt fina spel i gruppspelet utan föll mot Babes of Military. Det var också de militärklädda tjejerna från Flen och en liten skvätt Malmköping som stod som segrare till slut. Efter att ha fallit klart i gruppspelet mot Krigarna fick de sin revansch i finalen. Glädjen nådde inga gränser när sista bollen var spelad och nästan lika lyckliga var Loosers of Löfbergs när de matchen innan bärgade bronset.

Kvartetten i laget Ska du ha en stänkare vann välförtjänt titeln för bästa klädsel. Segerreceptet löd: Nackkrage, morgonrock, nätbrynga, rött hår och tonad glasögon a lá grannen i Beck.


After Beach i tältet vid Tyghuset blev sedan även det precis den succé som arrangörerna hoppats på. Runt 400 besökare fick njuta av tre briljanta liveakter signerade Jenny Hansen, Tenplayt och Vocals and Music from The Orchestra.

Och så var vägen till paradiset utstakad


Vinnare Hosjö Open 2011:

Herr:

 1. Loongas Änglar: Hampus Nordling, Jesper Olofsson och Emil Sjöstrand

 2. Cry Babies: Sebastian Rombing, Wilhelm Sjöstrand och Jimmy Nygren

 3. Waikiki Wave Warriors: Håkan Pettersson, Peter Frisk, Peter Larsson, Christian Lindblom och Mikael Carlsson


Dam:

 1. Babes of Military: Sandra Lifvakt, Johanna Hindersson, Yara Afrem, Andrea Larsson, Sabina Rundlöf

 2. Krigarna: Sara Johansson, Jenny Johansson, Emelie Lundberg och Hanna Erlandsson

 3. Loosers of Löfbergs: Julia Brotö, Jennie Wallén, Sandra von Bothmer, Cissi Andersson och Evelina Lundblad


Bästa klädsel:


 • Ska du ha en stänkare?: Mathias Larsson, Robin Andersson, Mathias Oscarsson och Adam Carlsson

2010historik.jpg

2010 – MED SOLEN I ÖGONEN

Med totalt 60 deltagare utgjorde 2010-års startfällt det största i Hosjö Opens historia. Och spelarna fick även ta del av den varmaste och mest färgsprakande turneringen någonsin. Den sjätte upplagan av Hosjö Open gick av stapeln under en nyss påbörjad värmebölja. I takt med att solen gassade blev fotarbetet allt snabbare på skådeplatsens varma sand. Det var 20 lag som gjorde upp, ett nytt rekord och ytterliggare ett bevis på turneringens ständiga expandering.


Efter flera år av fruktlöst flirtande med potentiella damlag kunde arrangörerna stolt, för första gången, presentera en renodlad grupp med bara damlag. Bara en sån sak. Dessutom kunde grannbyn Flen stoltsera med två rutinerade lag varav det ena vann turneringens öppningsmatch mot det nykomponerade mästarlaget från 2007, Grabbarna.


I herrarnas gruppspelet var det annars bronslaget från 2009, Chanslösa, och Mount Turk med återvändaren Niclas Ingelman som imponerade mest. De vann alla matcher och släppte bara totalt 18 respektive 11 poäng ifrån sig i matcherna. Att det var just de två lagen som satte an tonen visade sig inte vara någon tillfällighet. Chanslösa betvingade utan större problem BK SOL i kvartsfinalen och Loongas Änglar i semin. Mount Turk fick visserligen slita mot de rutinerade forna mästarna Flaggstångsknoppsputsarna i sin kvartsfinal. Men efter seger med 16-14 gjorde de processen kort med Flens flaggskepp We have some big problems i semifinalen.


I damgruppen stod det ganska tidigt klart att The Fabolous 3 med rutinerade Amalia Stjernlöf i spetsen och debutanterna i Powerpuffpinglorna var starkare än sina två konkurrerande lag. Så efter gruppspelet var det just dessa två lag som fick vänta ut herrarnas kvart- och semifinalspel innan de gjorde upp i en avgörande final. Det blev en final av det rafflande slaget där till slut  Powerpuffpinglorna segrade med 15-13.


Slutskedet på herrsidan blev också en rysare. Förvisso var segern för Loongas Änglar i bronsmatchen mot We have some big problems aldrig riktigt hotad. Därmed vann laget som var sist in i turneringen bronspengen. Finalen däremot blev desto jämnare. Länge såg det ut som om Chanslösa äntligen skulle gå hela vägen efter en fjärde- och tredjeplats. Men Mount Turk ville annat och efter flera briljanta nummer av fenomenet Niclas Ingelman och en vändning i slutskedet kunde trion lyfta pokalen tillsammans med damsegrarna.


Noterbart i övrigt från 2010-års Hosjö Open:


Årets slakt 1: BK SOL hade toppat laget med mästaren Pelle Andersson och siktade på att äntligen sätta sina avtryck i turneringen. Inledningen: 4-15 mot ungdomarna i Mount Turk. Ett tungt fall. De kunde dock trösta sig med att de gick till kvartsfinal ändå och att det var av mästarlaget de fick pisk.


Årets slakt 2: Flaggstångsknoppsputsarna har inte varit sig själva sedan segern 2008. Det blev publiken och de själva smärtsamt påminda om i första matchen. Kanske var det den uteblivna ginkvällen dagen innan som gjorde att de var chanslösa mot just Chanslösa. 4-15 blev siffrorna även här och Manne Walters skadeglädje var större än någonsin.


Årets kämpe: Det var det mest väntade avhoppet. Men den halvskadade vinnarskallen Benny Edlund flög omkring till synes obehindrat under Bröderna Blods första match. Sedan kastade han in handduken. Därefter vann laget allt färre bollar.


Årets ambitiösa: Alla. Aldrig har så gott som turneringens samtliga lag ansträngt sig så till den milda grad när det gäller utstyrsel. Brandkvinnor gjorde entré i brandbil, tre bröder målade som tre Hulken, campare, änglar och ballerinor. Stor tummen upp från nöjda arrangörer! Hulkenbröderna (Bröderna Blod) vann för övrigt pris för bästa utstyrsel.


Årets tajming: Hosjö Open har haft mer eller mindre tur med vädret varje år. Men 2010-års upplaga slår alla rekord. Det var snudd på för varmt när sommarens första riktiga värmebölja gjorde sin entré i Malmköping lagom när solen gick upp på lördagen. Dock dumt att klaga.


Årets ickehändelse: För första gången i Hosjö Opens historia fanns inte Crazy Jump med på programmet. Tävlingen tvingades stryka på foten när antalet lag utökades. Tiden fanns helt enkelt inte. Framtiden får utvisa om den spektakulära tävlingen återuppstår eller är begraven för all framtid.


Vinnare Hosjö Open 2010:

Herr:

1. Mount Turk: Niclas Ingelman, Stefan Johansson och Fredrik Åkerlund.

2. Chanslösa: Manuel Walter, Jesper Öhlin och Lennart Johansson.

3. Loongas Änglar: Hampus Nordling, Jesper Olofsson och Emil Sjöstrand.


Dam:

1. Powerpuffpinglorna: Alexandra Henriksson, Rebecca Henriksson och Beatrice Heimann

2. The Fabolous

3. Amalia Stjernlöf, Rosemarie Engvall och Elin Alderfalk


Bästa klädsel:

Bröderna Blod: Ronny Ravnborg, Niklas Edlund och Benny Edlund


2009historik.jpg

2009 – FRIBILJETT MOT HIMLEN

Den femte upplagan av Hosjö Open blev precis så lyckad som arrangörerna hade hoppats på. Inte en droppe regn föll över Hosjöbadet trots mörka prognoser, åskådarmassan var större än någonsin och spelet höll samma underbart låga nivå som åren innan.


När mörkret hade lagt sig över Malmköping natten före årets Hosjö Open dansade blixtarna över den regntunga himlen och kalla kårar spreds sig över arrangörernas ryggar. Men himlen öppnade sig under natten och när de 16 lagen samlades vid Hosjöbadet började solen kika fram bakom molntäcket. Den första matchen i årets turnering stod mellan Lepra BC och Triss i kungar där förra årets finalister fick se sig besegrade av en ung och kaxig trio. Men Lepra skulle få sin revansch.


Gruppspelet bjöd på en lång rad rafflande och underhållande matcher till den stora publikens förtjusning. Triss i Kungar fortsatte sitt segertåg och gick obesegrade genom gruppspelet. Likaså gjorde Chanslösa, Tragik och Trio med fläsk o bumba. Mest anmärkningsvärt var att regerande mästarna Flaggstångsknoppsputsarna missade slutspelet efter förlust i en direkt avgörande match mot Pappas Pojkar.


Det tog även slut i gruppspelet för de två brödraskarorna från Dunker. The Bonnläppers vann sin inledningsmatch innan orken tröt medan The Bleeding Brothers, i brist på poäng, får vara glada över att de klarade sig undan allvarligare skador.


I kvartsfinalspelet defilerade Triss i Kungar, Lepra BC och Chanslösa vidare till semifinal genom att enkelt avfärda i tur och ordning Grabbarna, Tragik och Pappas Pojkar.


Matchen mellan de bägge Flenslagen Trio med fläsk o bumba och Vi är inte i skick blev dock en jämn tillställning där till slut det senare laget drog det längsta strået. Semifinalerna blev också spännande historier, Triss i Kungar vann över Vi är inte i skick med fyra bollar mycket tack vare lömska fingerslag och Lepra BC visade upp hela sitt register när de fick de Chanslösa på fall med 15-12. De Chanslösa repade dock mod och stod för turneringens vändning när de hämtade upp ett stort underläge och betvingade Vi är inte i skick i matchen om tredjepris.


Inför finalen var det två mycket segervissa lag utan en uns av respekt för sina motståndare som drabbade samman. Men av den förväntade rysarmatchen blev intet, kometlaget Triss i Kungar drabbades av stora darren och Lepra BC tycktes ha dragit lärdom av finalförlusten året innan. Förnedringen var total och Lepra BC kunde defilera hem segern i Hosjö Open 2009!


Noterbart i övrigt från 2009-års Hosjö Open:


Årets äntligen: The Bonnläppers.
Som vann den nyinstiftade utmärkelsen för bästa klädsel tack vare sina hemmagjorda kokostymer och fick därmed utdelning efter många års hårt jobb.


Årets misslyckande: Uteblivna tjejerna.
För femte året i rad misslyckades vi med att locka mer än ett tjejlag. Desto mer heder till tjejerna i Wet T-shirt Fighters som inte tvekade när chansen att deltaga dök upp. Hoppas nu bara att det kan inspirera fler tjejer till nästkommande år.


Årets vagabonder: Thomas och Jarand. Årets tävling lockade deltagare från stora delar av landet och till och med utanför dess gränser. Stor eloge till framförallt mina lagmedlemmar i Los Diaca Chimbos som tog sig från Göteborg (Thomas) och Oslo (Jarand) för att stå vid min sida. Dessutom var de två deltagande Flenslagen en riktig injektion som vi hoppas få se mer av nästa år.


Årets jumper: Christoffer Steiser.
Årets Crazy Jump blev just det – galet. Och precis i publiken smak som återigen fyllde varje centimeter av H-bryggan och lite därtill. Stockholms dalmasen Christoffer tog till slut hem segern.


Årets glädjespridare: Orkestern.
After Beach blev en kväll som likt dagen gick i glädjens tecken mycket tack vare en magisk spelning av Vocals and Music from The Orchestra som bokstavligen fick Wärdshuset att gunga. Dessutom var det inte så mycket som ett gruff bland de runt 250 gästerna till ägarnas stora glädje.


Årets hjälte: Henrik Enerbranth.
Avslutningsvis är det hög tid att hylla den som hyllas bör. Nämligen Henrik Enerbranth. Det är den stora mannen bakom årets Hosjö Open. Då vi två andra arrangörer var ute på vift tog Henrik tag i allt på egen hand och styrde skutan med stadig hand tills vi andra anslöt kort inpå turneringen. Hatten av för Hosjö Opens allt-i-allo och starke man!


Vinnare Hosjö Open 2009:

1. Lepra BC: Axel Hellström, Christoffer Johansson och Tobias Karlsson

2. Triss i Kungar: Emil Sjöstrand, Andreas Eriksson och Fredrik Åkerlund

3. Chanslösa: Manuel Walter, Lennart Johansson och Jesper Öhlin


Bästa klädsel 2009:

The Bonnläppers: Marcus Larsson. Pontus Larsson och Tobias Larsson.


Vinnare Crazy Jump 2009:

Christoffer Steiser


2008historik.jpg

2008 – SAGAN OM EN FANTASI

Precis som det spanska fotbollslandslaget målades de upp som laget som inte kunde vinna. En stjärnspäckad trio som blivit synonyma med uttrycket ”nästan ända fram”. Men likheterna med Spaniens fotbollseleganter visade sig vara tydligare än så.


Även om trion inte tvingades vänta i 44 år, som Spanien, var 2008 året då Flaggstångsknoppsputsarna inte bara besegrade sina finalmotståndare utan även sina inne demoner.
– Nu lägger vi beachvolleybollen på hyllan, säger Flaggstångsknoppsputsarnas kapten Kristoffer Pettersson i segerruset efter bärgandet av den efterlängtade Hosjö Open-titeln.


Precis som 2007-års turnering omgärdades årets upplaga av Hosjö Open av osäkra väderprognoser. Förra året blev det sommarens hetaste dag, sådan tur hade inte arrangörerna denna gång. Men trots två skurar blev turneringen återigen en succé med rekordstort antal deltagare, god publiktillströmning och en storartad After Beach-fest. Men det alla naturligtvis pratade om efter turneringen var laget med turneringens längsta namn som äntligen nådde ända fram. Flaggstångsknoppsputsarna gick obesegrade genom turneringen och slog i slutspelet i tur och ordning ut Tragik, D-6 bollarna och Lepra BC innan den så åtråvärda kunde lyftas i skyn. En värdig avslutning på en lyckad turnering.


Noterbart i övrigt från 2008-års Hosjö Open:


 • Årets överraskning: Chanslösa.
  Lennart Johansson, Jesper Öhlin och Manuel Walter var rankade i den lägsta gruppen men visade i gruppspelet upp ett spel värdig ett topprankat lag. I kvartsfinalen besegrades sedan regerande mästarna Grabbarna innan orken tog slut i semifinalen. En fin fjärdeplats dock för en allt annat än Chanslös trio.

 • Årets flopp: Grabbarna.
  De regerande mästarna gick visserligen till slutspel, men väl där åkte de ut mot ett nykomponerat lag från den lägsta seedningsgruppen. En missräkning för Grabbarna som även förlorade en match i gruppspelet och visade sig vara väldigt mänskliga.

 • Årets färgklick: The Bonnläppers.
  Det kanske känns tjatigt, men förra årets publikfavoriter gjorde det igen. Entrén på en åkgräsklippare med påskkärringsskrud var tillräckligt för att vinna utstyrselstävlingen med hästlängder. Att de sedan gick till slutspel gjorde inte saken sämre.

 • Årets lirare: Johan Sönnerlid.
  Han är inte bara en av de längsta i turneringen, han är förmodligen den coolaste också. Med ett nästan läskigt lugn styrde han finalen och petade in fler poäng än motståndarna Lepra kunde hantera. Vinnarreceptet: En rejäl fylla dagen innan.

 • Årets bittraste: Pelle Norén.
  Hoppade av laget förra året, blev petad av sina söner och bildade tillslut ett veteranlag. Framgångarna uteblev för turneringens största snackpåse och hans vapendragare. Efter turneringen skylde Pelle förlusterna på sina medspelare, för lite regn, för mjuka bollar, dåliga domare, för lite gin och för dåliga gener.

 • Årets mest ambitiösa: Max Eriksson.
  Lagkaptenen i Maxat satte sig i bilen på fredagen och körde i fem timmar från Karlshamn för att deltaga i Hosjö Open. På söndagen satte sig en trött Max återigen i bilen för att åka de fem timmarna hem igen. Med sig i bilen hade han en stor dos respekt från arrangörerna och förhoppningsvis också från sina motspelare. Välkommen tillbaka nästa år Max!

 • Årets crazy jump: Philip Woelms
  Innan slutspelet tog vid avgjordes Crazy Jump-tävlingen med högra kvalité än vanligt. Efter en orgie av innovativa hopp och våghalsiga prestationer stod det helt klart vem som bärgat 2009-års titel. Unge herr Woelms visade upp ett imponerande och varierande utbud som drog ner många applåder från den mangranna åskådarmassan.

 • Årets räddare i nöden: Mikael Bylund.
  När först musikgruppen och sedan tekniken svek ryckte Mr 100 in och såg till att publik och spelare fick njuta till ljuva toner. Ur sitt polska vrålåk dunkade musiken ända tills DJ Mange & co fick ordning på kablar och skivor. Tack för det Micke!

 • Årets försvinnande: Carl von Kraemer.
  Dags för gruppspelets sista match. En avgörande sådan mellan Von Brunkers och The Bonnläppers. Vinnaren till slutspel. Det förstnämnda laget upptäcker sig sakna sitt trumfkort, den adliga Boråsaren Carl von Kraemer. Utrop efter utrop i högtalaren förblir resultatlöst. Adelsmannen är borta. Var är han? Svar: Även adelsmän blir dåliga i magen. Carl kände ett desperat tryckande behov och begav sig till toaletten. Men han valde inte den som finns på badplatsen, inte den som finns på campingen, inte heller den som finns i servicehuset. Han gick hela vägen upp till torget i Malmköping för att utföra sitt behov på den offentliga toaletten vid Stadshuset. För många (inklusive undertecknad) mest kända som knarkarkvartar. Väl tillbaka vid turneringen hade hans lag tvingats slänga in en ersättare och ett ögonblick senare var de utslagna. Men å andra sidan, nöden har ingen lag.


Vinnare Hosjö Open 2008:

1. Flaggstångsknoppsputsarna: Andreas Eriksson, Kristoffer Pettersson och Johan Sönnerlid

2. Lepra BC: Tobias Karlsson, Christoffer Johansson och Axel Hellström

3. D-6 Bollarna: Christian Hagen, Anders Sellgren och Jonas Åkerlund


Vinnare Crazy Jump 2008:

Philip Woelms
2007historik.jpg

2007 – LYCKLIG OCH FÖRVÅNAD

Skulle vädret hålla? Skulle publiken komma? Skulle spelet underhålla? Frågorna var många inför den tredje upplagan av Hosjö Open.


En sak var säker redan innan start, intresset för tillställningen var större än någonsin. Dagarna innan evenemanget började vädergudarna höra bön och optimismen kom smygande hos arrangörerna. När så dagen kom blev det den finaste och varmaste sommardagen på hela året. Inte ett moln på en klarblå himmel vilket förvandlade spelplanen till en kokande gryta.


Klockan halv tio på morgonen kom alla tolv lagen insläntrande precis som ordinerat och den mest bejublade entrén gjorde utan tvekan The Bonnläppers. Bröderna Larsson tog traktorn till tävlingen och var iklädda bondutstyrsel dagen till ära. Pelles Pojkar körde med hawaiimodet och De hoppfulla & Norrmannen kom farande med bongotrumma och machogrill. Spelet kunde börja. En toppmatch inledde turneringen. De toppseedade Grabbarna mot andraseedade Flaggstångsknoppsputsarna. Det blev en utomordentligt spännande match som Grabbarna till slut vann med 20-18. Sedan rullade gruppspelet på med allt mer underhållande matcher ju mer dagen led och lagen fick upp ångan. Pelles Pojkar blev turneringens skräll och avancerade till kvartsfinal en bolls målskillnad bättre än 89:ers som fick bita i gruset.


I kvartsfinalerna imponerade Grabbarna och Flaggstångsknoppsputsarna stort och defilerade till semi medan Lepra BC tillsammans med The Hasselhoff Allstars fick slita för sitt avancemang. Det visade sig sen även att de två förstnämnda var starkast och fick göra upp i finalen. The Hasselhoff Allstars knep bronset efter en tät dust med grabbarna i Lepra. I finalen fick Grabbarna upprättelse genom att relativt enkelt avfärda Flaggstångsknoppsputsarna och därmed lyfta den så åtråvärda Hosjö Open-pokalen.

– Det här var väntat, sa Jimmy Norlander kaxigt efter segern och sprutade ut största delen av segerskumpan över den jublande folkmassan.


Åldermannen Pelle meddelade efter triumfen att han är tveksam till en tredje start i turneringen, men de övriga två delarna av Grabbarna är fast beslutna att försvara titeln nästa år eventuellt då men en ny tredje länk. I Crazy Jump deltog knappt tio tappra män som slungade sig ut från femman under några minuter som kändes som år när kropparna började värka. Mest galna var Rikard Burman och Oliver Nygren som gjorde en tandemvolt och tog därmed priset före den skruvade norrmannen Andreas Våge. Sammanfattningsvis blev 2007-års Hosjö Open en formidabel succé med galet bra väder, tokmycket folk och grymt underhållande spel!


Vinnare Hosjö Open 2007:

1. Grabbarna: Pelle Andersson, Jocke Andersson, Jimmy Shimizu

2. Flaggstångsknoppsputsarna: Kristoffer Pettersson, Andreas Eriksson, Johan Sönnerlid

3. Hasselhoff Allstars: Gustav Ingestad, Kristofer Palm, David Berggren


Vinnare Crazy Jump 2007:

Rikard Burman & Oliver Nygren

2006historik.jpg

2006 – EN KÄRLEKSHISTORIA

Andra året blev en formidabel succé! Turneringen lades andra veckan i juli och även om vädret inte var på topp var det helt klart till belåtenhet.


Tolv lag var målet och när det var dags att dra igång festen hade vi lag från såväl Malmköping, Eskilstuna som Stockholm. Men när spelet skulle starta fattades det två spelare så det blev operation “ragga spelare” på stranden. Den första som nappade var Mats Eriksson, den forna burväktaren i MIF, som var på besök från Stockholm enbart för Hosjö Open. Sen krävdes det tjat, smicker och böner innan turneringens artist ställde upp, nämligen Peter Mähl.


Innan turneringen kunde starta skulle reglerna dras och fastställas. Det blev genast två läger bland deltagarna. På ena sidan fanns de seriösa Stockholmarna som var måna om att reglerna var enligt reglementet och på andra sidan grupperade sig de glada amatörerna som yrkade för “bondregler”. Efter stundtals heta diskussioner nådde parterna dock en kompromiss och spelet kunde starta.


Nu var alla lag fulltaliga och reglerna fastslagna. Inför ögonen på en stor och entusiastisk publik rullade turneringen igång. Mange W lät musiken flöda samtidigt som han då och då beträdde planen med sina två vapendragare, lag Per-Edvard fick avundsvärt stöd av bror och co som trummade sina hjältar mot framgång och brödraskapet från Skogaholm visade att det viktiga inte är att vinna utan att kämpa väl.


När gruppspelet var avklarat och de fyra gruppvinnarna (det var fyra grupper med tre lag) var utsedda var det dags för Crazy Jump. Om det var avslaget första året blev det fullt pådrag år två. Deltagarna bjöd den stora publiken på lika våghalsiga som innovation hopp och efter en storslagen show hade juryn bestämt sig men valde att hålla inne med svaret tills efter turneringen.


Slutspelet blev välspelat och jämnt, men stämningen sjönk då det började droppa från skyn under semifinalerna. Vädret till trots genomfördes finalspelet och de favorittippade Stockholmsgrabbarna bröderna Pelle och Jocke Andersson tillsammans med Jimmy fick till slut ge sig mot de samspelta grabbarna, Christian Hagen, Marcus Lidén och Johan Andersson. De tre Eskilstunagrabbarna kunde lyfta den ståtliga Hosjöpokalen i skyn och blanda regnvattnet med skumpa.


Vid samma prisutdelning kunde Greger Balkedal dra på sig vinnarkalsongerna för sina konster från hopptornet och därmed ta över Kristofer Palms titel som Crazy Jumper. En succéartad turnering fick ett blött slut, men helhetsintrycket var mer än väl godkänt!


Vinnare Hosjö Open 2006:

1. Hagens Boys: Christian Hagen, Johan Andersson, Marcus Lindén

2. Grabbarna: Pelle Andersson, Jocke Andersson, Jimmy Shimizu

3. De trötta: Kristoffer Pettersson, Tobias Karlsson, Andreas Eriksson


Vinnare Crazy Jump 2006:

Greger Balkedal


2005historik.jpg

2005 – ÖDE STRÄNDER

Första året gick Hosjö Open av stapeln första helgen i Augusti. Den storslagna folkfest som arrangörerna hoppades på grusades dock mycket på grund av det bedrövliga vädret.


Den tidigare så bejublade sommaren försvann lagom till semestern och när Hosjö Open avgjordes var stranden och campingen lika öde som Ingvar Oldsbergs hjässa. Så när som på en handfull tappra åskådare och Tidningen Folkets utsände.


De stolta upphovsmännen lät sig inte nedslås och turneringen genomfördes med musikunderhållning från Mange W och fem kämpande lag som gjorde upp i en rak serie med efterföljande final mellan de två främsta. Regnet höll sig borta precis som solen och det blev en rafflande final mellan Ynglingarna (Lennart Johansson, Fredrik Åkerlund och Niklas Ingelman) och Hasselhoff Allstars (Kristofer Palm, Gustav Ingestad och David Berggren). Trots flinka fingrar och snabba smashar tvingades Ynglingarna ses sig besegrade av sina äldre motståndare som kunde skriva in sig i historieböckerna som historiens första vinnare av Hosjö Open. Jublet visste inga gränser från de tre åskådarna som hållit ut hela turneringen.


Vid sidan av Hosjö Open genomfördes även Crazy Jump ifrån hopptornet, dock utan någon större uppslutning tyvärr. Den odiskutabla vinnaren detta premiärår blev Kristoffer Palm som sin vana trogen slungade sig ut från tornet utan tvekan. Det muttrades dock en smula bland konkurrenterna då Kristofer bar våtdräkt vilket man tyckte var solklar dopning. Protesten avslogs dock med motiveringen att ingen annan ändå lyckades charma juryn.


Vinnare Hosjö Open 2005:


 1. Hasselhoff Allstars: Gustav Ingestad, Kristofer Palm, David Berggren

 2. Ynglingarna: Lennart Johansson, Fredrik Åkerlund, Niklas Ingelman

 3. Slynglarna: Fredrik Hagström, Robin Johansson, Pontus Larsson


Vinnare Crazy Jump 2005:

Kristofer Palm

Historik: Past Events
bottom of page