top of page

TURNERINGEN

Hosjö Open är en beachvolleybollturnering, med inte vilken beachvolleybollturerning som helst. Vi har våra helt egna speciella regler och har högre krav på kreativa matchkläder än på volleybollkunnande.

IMG_8699-1024x646.jpg

HOSJÖ OPEN

Ni kan ta del av alla  Hosjö Opens regler längst ner på sidan, men i korthet kan våra regler sammanfattas så här:


  • Vi tillåter tre personer på planen samtidigt och laget kan bestå av totalt fem personer som roterar.
  • Vi strävar efter nolltolerans vad gäller nätkontakt men tillåter en viss kontakt om det inte påverkar spelet.

  • Det är hårda krav på att alla lag har ett genomtänkt och kreativt tema som ger turneringen extra glans.

  • Man får slå, sparka eller nicka bollen över nät på alla tänkbara sätt, så länge det inte blir till en fösning.


Huvudregeln är dock, och har alltid varit, att ha förbannat kul och sprida glädje. Svårare än så är det inte.

bästaklädsel.jpg

BÄSTA KLÄDSEL

Det finns inga dåliga väder, det finns bara dåliga kläder. Ett genomtänkt lagtema är i Hosjö Open lika viktigt som spelet, om inte viktigare.


Arrangörerna av Hosjö Open ställer inte många krav. En fodran ruckar vi dock inte på: Alla lag ska anstränga sig till det yttersta när det gäller matchkläderna. De som vinner juryns gunst belönas med förträffliga priser. Lagtemat ska vara kreativt, nyskapande, genomtänkt och enhetligt.

DSC_1366.jpg

LIMBOTÄVLINGEN

Ta fram din akrobatiska sida och bli korad till Hosjö Opens limbovirtuos!


Reglerna är enkla:​ Den som lyckas dansa sig bakåtlutad under ribban går vidare till nästa runda. Ribban sänks en skvätt efter varje runda då alla deltagare har gjort sitt försök. Du är utslagen om du faller bakåt eller nuddar ribban. Lägst vinner.

Tävlingen avgörs vid passande tillfälle under turneringsdagen då ett avbrott görs i beachvolleybollturneringen. Anmäl görs till sekretariatet under dagen. Fint pris till vinnaren? Givetvis.

spelregler.jpg

SPELREGLER

Hosjö Open är en volleybollturnering med vad som skulle kunna kallas för “bondregler”. Detta med anledning av att arrangörerna är fullt övertygade över att detta leder till mer underhållande spel för såväl deltagare som publik. Många regler överensstämmer med riktiga regler medan andra är helt unika för Hosjö Open, det är det som är charmen med turneringen och det som kommer gör den till ett omtalat fenomen.


Planen

Spelplanen är uppdelad i två planhalvor, var och en är 8×8 meter. Lagen skiljs åt av ett nät.

Nätet

Nätets höjd är 2,43 meter.

Lagen

I Hosjö Open består varje lag av tre till fem spelare. Under matcherna är det tre spelare i varje lag på planen. De lag med fler än tre spelare får välja mellan att rotera under matcherna eller vila vissa spelare helt. Byten måste ske vid samma punkt varje gång. Man kan till exempel inte byta in en spelare som servspecialist eller att endast spela vid nät. Det ska vara ett jämnt flöde där de inbytta spelarna går in på samma position varje gång.

Serv

Serveområdet är området bakom baslinjen och mellan förlängningarna av de båda sidlinjerna. I djupled sträcker sig serveområdet till friområdets slut. Serven får slås på valfritt sätt med en hand, inte sparkas.

Rotation

När ett lag vinner över serven måste rotation medsols ske. Samma spelare får med andra ord inte serva två gånger i rad om bollen där i mellan förlorats över till motståndarna. Däremot får samma spelare serva obegränsat med gånger så länge bollarna vinns.

Poäng

Varje match är ett set och det är först till 15 eller 21 som gäller beroende på hur många lag som är med och hur spelschemat ser ut. Poäng på varje boll och roterande servare medurs. Man måste vinna med två poäng så ett lag kan inte vinna med 15-14 eller 21-20 med andra ord.

Slag

Bollen får max gå tre gånger inom laget innan den förpassas över nät. Så länge man inte föser bollen, dvs nästan greppar den, får man slå över den på valfritt sätt. Även nickar, sparkar och knän är tillåtna.

Nätspel

Om bollen går i nät får man två nya tillslag om man lyckas rädda bollen i spel. Man får dock inte ta nätreturen mer än en gång, om så sker går poängen och serven över. Här gäller det att samtliga spelare följer fair play och är ärliga. När det gäller nätberöring vid blockar och liknande strävar vi efter så lite beröring som möjligt men tillåter oavsiktlig beröring om det inte påverkar spelet. Om det å andra sidan har inverkan på spelet går poängen till det lag som inte stod för den felaktiga nätberöringen. Här gäller också fair play och förståelse för domarens beslut.

Domare

Först och främst gäller det för lagen att döma själva så långt det är möjligt. Dessutom står de deltagande lagen står för domare som avgör vid tveksamma fall. De lag som inte tillhör gruppen som spelar dömer och lagen respekterar deras beslut. Vi litar på att samtliga deltagare är rakryggade och renhåriga individer som följer reglerna till punkt och pricka. Hosjö Opens ärofulla rykte vilar på dess axlar!

Hyfs och fason

Deltagarna måste kunna spelets regler och följa dessa. Deltagarna måste acceptera domarnas beslut med sportsligt uppträdande och utan diskussioner. En förklaring får begäras i tveksamma fall. Deltagarna måste uppträda respektfullt och artigt efter andan av fair play, inte bara mot domarna utan också mot de övriga funktionärerna, sina lagkamrater, motståndarna och åskådarna. Deltagarna får inte agera i syfte att påverka domarnas beslut eller att dölja fel begångna av det egna laget. Deltagarna får inte fördröja spelet.

Kuriosa

Rumsren psykning av motståndarna är inte bara tillåtet utan något vi uppmuntrar. Det får dock inte inverka på spelet rent fysiskt, men annars är alla medel tillåtna. Dryckespauser får lagen ta under matchens gång när så hinns med, inget avbrott görs. Fantasifulla och innovativa speldräkter uppskattas mycket från arrangörshåll och kan ge en guldstjärna i Hosjöboken precis som muntra upptåg och spektakel på sidan av planen.

Turneringen: Past Events
bottom of page